Nu sunt multe case de parfumuri în lumea asta care să fi rezistat aproape 200 de ani pe piață, așa cum e Guerlain. Și și mai puține care să existe azi, dar să nu se fi îndreptat spre fashion, ceasornicărie și alte brizbrizuri, ci să fi rămas doar în zodia parfumurilor.

Povestea Guerlain a început la 1828 și a continuat mereu în familie timp de 4 generații, fiecare generație dând master parfumierul casei, fiecare generație reușind să fie mai bună ca cealaltă. În cele din urmă, în anii ’90, Guerlain s-a predat cu sticle și bagaje gigantului LVMH. Și poate că fost mai bine așa, de această dată. Fiindcă stirpea Guerlain secase, ultimul membru al familiei nu procrease și tradiția era amenințată.

Aproape 200 de ani, Guerlain a făcut parfumuri pentru case regale, pentru bărbați-bărbați și pentru femei-femei, a făcut parfumuri pentru staruri, pentru îndrăgostiți… Dar a experimentat foarte puțin. A trebuit să vină LVMH cu alte creiere de parfumieri ca să modernizeze mirosurile Guerlain, care ajunseseră oarecum previzibile.

Parfumul pe care vi-l prezint face parte din seria Les Absolus D’Orient și dacă credeți că e o linie setată spre oud și cu pronunțat “specific” oriental, o să aveți o mare surpriză. Este oriental, dar în sensul rafinamentului oriental, nu al ostentatiei orientale.

Condimentele sunt orientale – cardamom, scorțișoară, coriandru, după care intră în scenă flori de portocal, ylang-ylang și piersică, o șocantă piersică ce, combinată cu piele, transformă totul într-o licoare, nu într-un parfum. Special la acest Guerlain e că nu vrea să impresioneze nici la primul nas, nici în primele minute de la expunere, ci se deschide în multe feluri în cele câteva ore de viață.

E scump, peste 170 de euro, dar, hei, Guerlain nu e orifleim.