Bine, exagerez, ne trebuie și autostrăzi, în mod evident, fiindcă guvernanții și-au bătut joc de noi 30 de ani și au ratat major la acest capitol.
Dar această pandemie nenorocită ne-a adus în fericita situație în care am fost practic forțați să începem procesele de digitalizare pe care le-am amânat atâta timp ca Stat.
Astăzi, România este un stat privilegiat dintr-un anume punct de vedere, fiindcă șase la sută din PIB este dat de industria IT. Cu toate acestea, de la integrarea României în Uniunea Europeană și până azi, s-a făcut foarte puțin pentru digitalizarea instituțiilor statului sau a organismelor ce au contact nemijlocit cu cetățeanul. Am fost forțați de COVID ca să înțelegem importanța digitalizării, dar niciun partid nu vorbește astăzi despre digitalizare ca despre noua prioritate a acestei țări.
50 de zile de izolare ne-au făcut să evoluăm mental ca societatemai mult decât 13 ani de frecat menta în ceea ce privește acest subiect și aici mă refer strict la viziunea statului despre eliminarea birocrației. Adică în loc de ghișee, formulare împuțite, s-ajungem să lăsăm între cetățean și statul român doar internetul. Orice guvern al României ar trebui să-și dorească de-acum înainte să impună a instituțiilor obligativitatea de a primi înscrisuri semnate electronic, după cum firmele și cetățenii României ar trebui să înțeleagă nevoia de a face naibii odată semnătură electronică. Asta ar contribui la o relaxare majoră a birocrației.
Cine dă șase la sută din PIB, mă refer la industria IT, o face producând softuri și soluții pentru mediul privat, în aproape 90 la sută din cazuri. Iar asta trebuie să se schimbe.
Administrațiile locale, agențiile regionale și instituțiile naționalăe trebuie să înceapă să organizeze licitații și să implementeze proiecte rapide de digitalizare folosindu-se de resursa umană și competența mediului de afaceri specializat în IT. În loc de panseluțe și borduri, să încercăm să investim în softuri și în portaluri eficiente, să intrăm în rândul lumii.
Nu e posibil în 2020 ca Ministerul Muncii și inspectoratele județene de muncă să mai promoveze stilul medieval de hârțogăraie și dosare pline de documente stupide pe care trebuie să le depui la ghișeu după ce stai la cozi imense.
Deși a făcut pași importanți, ministerul Justiției trebuie să devină complet digital: mi se pare absolut șocant să nu pot să semnez electronic o plângere penală, ci să fiu nevoit să mă duc la registratură ca să iau un număr de înregistrare, în condițiile în care s-ar putea să fie vorba despre niște fapte care necesită o abordare rapidă a problemei.
Taxe și impozite, declarații fiscale, bilanțuri și balanțe, dosare de autorizare, înregistrări de firme, toate astea trebuie să devină în exclusivitate online, ca să nu mai depindem de o tantică ce-ți spune că nu ai completat formularul X cum trebuie și să revii mâine la 12, pentru că astăzi se închide.
De la agențiile de cadastru și până la traficul feroviar, de la administrarea fondurilor europene și până la depunerea de documentații pentru credite de stat sau chiar și bancare private, de la emiterea cardurilor bancare și până la emiterea documentelor de identitate, totul trebuie să devină online.
Am acceptat timp de 30 de ani rafinarea birocrației comuniste într-o birocrație capitalistă înfiorătoare. Hai să nu mai fim idioți!
Dar nu trebuie să privim digitalizarea doar ca pe modalitate de a scăpa de birocrație, digitalizarea poate însemna chiar și un important motor de creștere economică pe termen mediu rezolvând multe dintre problemele pe care le generează deficitul de muncă.
Și aici nu vorbim de bani mulți. Am citit părerile multor specialișți despre cât ar fi necesar că statul român să injecteze în economie pentru a dezvolta și finaliza procesele de digitalizare. În orice scenariu, chiar și cel mai săltăreț, România nu ar depăși cu cheltuielile astea suma de 2 miliarde de euro.
Banii ăștia există, se pot lua chiar de la Uniunea Europeană, ca să nu mai spun că nici România nu e săracă încât să nu și-i permită. Fiindcă avem decalaje mari de digitalizare, am putea accesa sume mult mai importante de bani de la Uniunea Europeană dacă vom prezenta proiectele adevărate, nu țepele clientelei politice care încasează zeci de milioane de euro pentru proiecte false, după care statul român violat digital rămâne cu un domeniu.ro inutilizabil.