Acest timp al autoizolării era necesar mai mult ca oricând pentru ca noi să ne decidem ce vom face de-acum înainte sau mai bine zis “după”. Mulți dintre noi lâncezeam în oala cu supă călduță a vieții formale, piperată cu puțin stres, rondele de clișee, un city-break, sex hebdomadar, “timp de calitate” și alte stereotipii. Și mulți o să înotam în continuare în ea. Puțini se vor trezi și vor acționa cu adevărat.
Câți dintre noi au avut șansa unui an sabatic până acum ca să înțeleagă ce reset mental și de lifestyle îți poate oferi o felie de timp în care te oprești din tot ce ai făcut? Puțini.
De aia au fost importante aceste două luni.
Forțați sau nu, supuși unei conspirații mondiale sau nu, înainte distingeam foarte clar diferența dintre timpul profesional și timpul nostru, doar că nu puteam să separăm aceste două noțiuni și în realitate. Rămâneau niște expresii.
Însă această autoizolare ne-a făcut pe cei mai mulți dintre noi, ăia care încă mai au sentimente în dulapul propriei persoane, să se gândească serios la importanța timpului profesional, dar și la importanța timpului dedicat vieții efective.
Dacă n-ai făcut doar pâine în această perioadă, ci ai mai copt și niște introspecție, ți-ai dat seama că noi suntem mai mult decât muncă noastră.
Mai importantă e sănătatea, e mai importantă familia, unde locuim și cât de confortabil locuim, ce fel de prieteni avem, cum arată comunitatea în care trăim zi de zi. Și ce pasiuni ori hobby-uri avem, ca să ne păstrăm o dimensiune a vieții care să fie doar a noastră.
Unii experți ai teoriei chibritului spun că un lucru ne va uni pe toți de acum înainte: incertitudinea. Cu care trebuie să ne obișnuim, pe care trebuie să învățăm să o gestionăm. Dar în incertitudine am trăit și înainte de covid, și înainte de Al Doilea Război Mondial și, mai ales, după. Sperietoarea incertitudinii trebuie să ardă.
Nu fiți speriați de viitor! Fiindcă veți ajunge să nu vă mai puteți bucura de prezent. Nu știați nici acum 3 luni cum va merge economia sau dacă veți divorța, nu știați nici acum trei luni dacă merită să cumpărați un apartament.
Experiența m-a învățat că și timpul, ca și banii, trebuie să fie priviți în măsura și pe măsura beneficiilor pe care le aduc .
Cine e tot timpul preocupat de timp înființând reguli, proceduri riguroase, acela este omul care nu va mai avea… timp să trăiască.
Cine strânge bani doar ca să aibă ce număra devine stresat ba că n-are destui, ba că se devalorizează dacă stau.
Care sunt beneficiile pe care trebuie să le căutăm când ne gândim la cum ne petrecem timpul și cum ne cheltuim banii:
- o formă fizică de admirat
- hrană pentru intelectul tău
- lucruri pentru spiritualitatea ta
- o familie în care să te simți bine
- o comunitate în care să te simți parte, în care să te simți integrat și pentru care să lupți.
Ai grijă de timpul tău și de banii tăi. Protejează-ți nervii și liniștește-te la gândul că incertitudinile sunt aproape peste tot, au fost și nu vor înceta să existe.
Mai degrabă construiește-ți niște stâlpi pe care să te poți sprijini. Iar stâlpii cei mai importanți încă rămân inimile oamenilor.
Sigur, e greu să citești o inimă în ziua de azi, dar nu imposibil.
Mai jos e un bun exemplu vizual despre cum se descurcă cei care știu cum să evite furnicarul incertitudinilor, fără să își uite obiectivul.