Sabatul este ziua de odihnă la evrei, considerată a fi sâmbăta. Anul sabatic este un concept inventat în secolul XX și privit și azi cu admirație. Se referă la anul de pauză pe care oamenii de succes – profesori, sportivi, actori, mari CEO, scriitori – îl iau pentru a se “redescoperi”, după o perioadă îndelungată de succes și stres. Deși privit cu admirație, conceptul de an sabatic comportă perspective care nu se văd la prima vedere: o lipsă de management al succesului, o criză de identitate, lipsa de motivație.

Mă uităm acum la serialul de pe Netflix dedicat lui Michael Jordan în care legenda își ia un an sabatic după 3 titluri câștigate, acuzații de gambling și moartea tatălui său, ucis de niște boschetari. A fost o decizie stupidă, chiar dacă el zice că l-a ajutat să se reseteze. În fapt, întrebarea ar trebui să fie: DE CE ajungem în situația de burn-out?

Trăim vremuri unice. E rar ca cetățean al acestei planete să trăieșți momente definitorii pentru întreaga umanitate, așa cum au fost războaiele mondiale. Terra întreagă s-a oprit din joc, continuă doar să se învârtă în jurul propriei axe. Dar s-au oprit orașe, economii, s-au pus pe hold căsătorii. Pentru cei ce au vrut să privească ȘI în acest fel autoizolarea, aceste două luni au fost luni sabatice, forțate, e drept, dar tot sabatice. Dacă nu ai fost toată viața ta o vită din turmă, atunci te-ai gândit la tine mai mult în această perioadă. La neîmplinirile tale, la lucrurile bune din viața ta, un soi de “repoziționare traseu” sau “destinație” pentru timpul ce ti-a mai rămas de trăit.

În această perioadă, trebuie să facem câteva reseturi mentale și să ne reamintim că:

  • suntem propriile noastre obstacole în toate deciziile pe care le luăm
  • “nu pot” e o prostie, “de ce nu?” e o alegere mai interesantă pentru dezvoltarea ta, chiar dacă poți risca și poți greși. nu contează greșeala, contează să nu mai stai cocoțat pe același munte de acțiuni-clișeu
  • emoțiile sunt bune, dar și ele au nevoie de dresaj. o viață influențată doar de emoție e o viață în care vei vedea necunoscutul ca pe ceva terifiant, în loc să îl vezi ca pe o provocare
  • timpul este că mâncarea. dacă alegi să mănânci prost, viață ta va fi proastă

Evită oglinzile cât mai mult. Ele nu ne arată decât exteriorul nostru. Chiar și în fața oglinzii, trecem cu rapiditate peste pete și riduri, oglinzile nu ne arată însă gândurile, temerile, nu pot să reflecte interiorul.

Și, dacă scoți lucruri rele din trecutul tău, prin meditație sau terapie, nu lasă locurile goale. Umple-le cu oameni noi, iubiri noi, senzații noi.