Circa 420 de sateliți zboară voios pe orbita joasă a pământului, undeva la 500-600 mii de metri înălțime, îndestul de aproape de sol ca să poată fi văzuți de toate mămăițele și de toți creștin  ortodocșii care își fac cruci, fiindcă e semnul “clar” al sfârșitului lumii.
De fapt, Elon Musk, acest Sebi Ghiță al Statelor Unite, finanțat din greu de prin subteranele Pentagonului și NASA, își face puțină imagine lansând herghelii de sateliți care umblă pe sistem “trenulețul” și fac rotații peste rotații cu promisiunea minunată și pozitivă, ca Tesla de inutilă, că domnul Musk va livra internet la tot cartierul, adică peste tot unde internetul este un vis sau inaccesibil ca preț.
Așa că, dacă vedeți seara, ciurda cu vaci satelitare ale lui Musk nu vă căcați pe voi, nu sunt extratereștri.
Lansarea acestor sateliți aduce cu sine și o discuție interesantă despre cine va capta mai repede hălci din spațiul cosmic apropiat pământului, din low orbit. Cine-și va pune pe numele lui mai multe CF-uri în cadastru spațial. Sigur, acum plescăim de admirație că SpaceX acaparează orbita low a pământului și se plimbă cu renii săi cum vrea.
Să țineți cont totusi că nu e singurul cu asemenea gânduri. Fiindcă, ce să vezi, se pregătește o inițiativă similară și băiatul de la Amazon, mult mai bogat, dacă nu chiar cel mai bogat din lume. Este foarte posibil ca, în circa 10 ani, să nu mai poți da o muie sub clar de stele gagicii sau gagiului tău, după caz. Nu vom mai putea recita poezii despre luceafăr și carul mare fiindcă mintenaș cerul va fi acoperit de zeci de mii de sateliți de genul ăsta care vor pâlpâi in draci distrugând perspectiva.
Deja numărul mare de sateliți SpaceX îi irită la culme pe profesioniștii din astronomie, mai ales pentru că sunt foarte strălucitori și distrug fotografiile cercetătorilor care se ocupă cu identificarea de noi astre sau cu observatii diverse. Tămbălăul a devenit atât de mare încât Musk a promis că va colora in negru sateliții de acum înainte. Da’ ce te faci cu ce aproape 500 deja lansați?!
Este foarte interesant de văzut cum va evolua pe viitor această investiție, când se vor întâmpla primele accidente și primele bușituri între sateliți, ori ce se va întâmpla dacă unul dintre proprietari va da faliment sau ce se va întâmpla cand vor muri primii oameni loviti in cap de gunoiul cosmic, de sateliții vechi, de bucățile care zboară de-a-n pixu’, fiindcă industria asta este nereglementată sau, în fine, mai bine spus se autoreglementează singură, după cum are chef. Pentru că nu sunt foarte mulți actori care să-și permită să cheltuie atâta miliarde de euro pentru un asemenea demers. Of course, nu trebuie să ne bazăm pe asta, timpul va crea noi miliardari și potențialul spațiului cosmic îi va face să saliveze pe mulți dintre bogătanii lumii.
Potrivit European Space Agency, în acest moment, în jurul Pământului, pe low orbit, se plimbă aproximativ 2200 de sateliți morți și milioane de fragmente de gunoi cosmic.