Nu m-am ferit niciodata de parfumurile complicate, grele, greu de dus, de purtat. Am avut parfumuri stranii mirosind a balegar, metal, pamant umed, cadavru, urina, le-am acceptat greu, ca o parte din educatia mea despre parfumuri, o sa vi le descriu pe toate, dar Mancera Black to Black este primul parfum din viata mea care imi creeaza repulsie. Ma ofenseaza.

Sa nu ma intelegeti gresit. Nu trebuie sa semanam unii cu altii la gusturi. Discutam de Pierre Montale, un mare nume de parfumier contemporan, un soi de rege al oud-ului, fiindca e printre putinii parfumieri din lume care foloseste in mod curent oud natural, ca sa zic asa, nu din sinteza.

Oudul e o rasina neagra, aromatica, produsa in momentul in care lemnul copacului de Agar este atacat de o ciuperca parazit. Adesea emblema parfumeriei orientale, oud-ul i-a fascinat pe toti parfumierii, dar Montale este cumva seniorul, pastratorul cheilor magice ale oud-ului, considerat aroma zeilor.

Casa Mancera ii apartine tot lui Montale, este un soi de cadou de bogati facut fiicei lui, care este “director artistic” al parfumeriei. Insa eu o iau in serios, caci Montale trebuie luat in serios. In Black to Black, despre care mi s-a spus ca e dificil, Montale combina oudul cu bergamota, santal, lamaie si… mult trandafir. In fapt, cheia acestui parfum extrem de puternic. Stau de o luna in casa cu parfumul asta si abia ne salutam dimineata. M-am spreiat o singura data pe mana cu el cand l-am deschis si am crezut ca imi scot ficatii de repulsie. Dar repulsia e temporara. Si apoi incepe obsesia. Iti mirosi mana, simti parfumul, simti trandafirul. Atata forta aromatica, atata siaj, nu cred ca am mai intalnit. Poate la A*Men de la Thierry Mugler sa fie atata forta si dupa 10 ore, dar la Mancera ea se dubleaza.

Eu asociez aroma de trandafir, extractul cu ceva batranicios, si asta si ramane, dar restul ingredientelor care il acompaniaza ii dau o forta obsesiva. Nici nu stiu daca sa vi-l recomand sau nu. E, cu siguranta, ceva cu totul si cu totul special. Dar nu pentru mine. Simt ca suntem ca doua hangere in aceeasi teaca.