E adevărat, lansarea documentarului “Noaptea pe pământ” nu a beneficiat de atâta reclamă din partea Netflix ca seria 4 din Casa de Papel. Însă nu trebuie să scrollați cu vederea această serie despre natură care este, de departe, cea mai șocantă și modernă abordare de până acum.

Seria Night on earth a fost antamată de Netflix din timp și a pus la bătaie un buget considerabil de producție: un an de zile au durat filmările făcute în 30 de țări. Documentarul are o tema simplă: ce fac animalele noaptea cu adevărat? Căci până acum știam prea puține. Nu existau camere atât de performante acum un deceniu, camere low-light de rezoluție UHD.

Asta o să vă șocheze. Felul în care e filmat. Ți se face pielea de găină. Dacă iubești documentarele despre natură, o să îți dai seama că ăsta e cel mai incredibil produs de gen făcut vreodată.

Noi credem că animalele fac nani, luând o pauză de la Terra și problemele ei peste noapte. În fapt, chiar și pentru multe dintre animalele diurne, aici e șocul, noaptea abia începe treaba. Cactuși care înfloresc în miezul nopții în deșertul mexican, lilieci-vampir care atacă foci cu blană ca să le suga sângele profitând de faptul că focile văd mai rău ca oamenii noaptea, rinoceri negri supărăciosi care vin la baltă să bea apă împreună cu elefanții și leii, carduri de flamingo în lumina lunii, un șoarece atacând fără frică cel mai veninos scorpion, un asasin al nisipurilor, o cârtița fără ochi care aspiră ca în Dunes insectele sugându-le de sub nisip, un gecko laș care n-are curaj să iasă din văgăună și își îndeamnă iubita să facă drumul periculos dacă vrea să facă sex, totul e ghidat minunat din punct de vedere editorial (deși, aici e un minus, partea științifică e un pic cam subțire, producătorii se bazează puțin cam mult pe șocul produs de minunată perspectivă a nopții dată de lentilele ultrasensibile).

Camerele ultrasensibile sau camerele cu termoviziune, dronele și inovațiile făcute pe loc ne arată un Pământ extraterestru, așa pare el când îl vezi ca și cum ar fi pe lumina zilei, dar plin de stele. E o nebunie.

Nu recomand serialul copiilor de la 7 ani în sus, cred că +7 e prea puțin, documentarul este despre moarte, da, și despre viață, dar mai mult despre moarte și supraviețuire, iar unele scene sunt destul de dure.