Din păcate, românii au reînceput să bea vin de calitate abia după Revoluție și, mai corect zis, după anul 2000. Cele mai memorabile vinuri de tranziție erau Bususcata de Bohotain, un pișat făcut din pastile cu zeamă de sfeclă. Sau Smiorcăiala lui Ovidiu, un rahat licoros de joasă speță pe care toți îl beau mimând erudiția înainte de pireu, asemuindu-l cu cel puțin un Muieu Chanddong de un secol vechime.

În general, marii alcooliști ai României au păstrat că etalon vinul “de bute”. Alt pișat pe care îl fac “în casă”, o poșircă de calamitate îndoielnică prezentată că fiind “dumniezo” la nunți. Adică tu ca mire te caci pe tine să pui pe mese vin alb sec baricat, măcar la 15 euro sticla, și, pe la mijlocul nunții, scoate untchesul din Samșud sau Sătmar sau Ilva Mică, un “flacon” borhotit de îți pică părul pubian din nas și îl prezintă ca “prima întâi”.

Ardelenii îs slabi la respectul față de șmecheriile culinare și alcoolice ale Moldovei, Dobrogei, Olteniei.

Un mare minus pentru cultură gustativă a ardelenilor e pelinul.

Care e chiar un vin foarte special, fără pretenții. Mulți îl branduiesc cu scenetele lui Amza Pellea din rolul Nea Marin ca fiind al Olteniei, ceea ce în mare parte e ca simbol, dar pelinul ii tătă ziua bună ziua bulgarescovici. În fapt, el a apărut dintr-o greșeală. Era ținut în amfore din diverse lemne luând gustul lemnului, așa cum știm că fac grecii cu retsina.

Bulgarii, mai drojdieri oțâra, mai ratau producția și nu închideau bine capacele și se mai oțetea porcăria.

Ca să nu se mai pârtzeasca vinul, puneau plantă de Pelin când fermenta corhazul. Acuma, pelinul e considerat o plantă miraculoasă, detox, alea alea, pancreas și învârtosarea puțulicii. Însă este extrem de agreabil ca vin de masă lângă mâncărurile grele sau bine condimentate. Pe asta de îl fotografiai pentru voi, care nu e o minune, dar e foarte bun – nu există pelin de 99 de puncte Niculiță – îl găsiți în Lidl.

Sfat: frapați-l bine că altfel vă ia la lingurică. Știu că roșiile nu se bagă la frigider, bre, ăsta nu e roșu, e pelin, faceți ce vă zic.