Acesta este un blog dedicat bărbaților, că or fi fătărăi sau masculi, dar și femeile vor găsi mereu lucruri interesante de citit aici. Căci problema bărbaților nu diferă de a femeilor: degeaba înveți să te machiezi încă din adolescență, degeaba porți haine cu gust și citești reviste de dezvoltare personală, asta nu înseamnă că ești încă femeie. Degeaba mergi la sală și te tunzi după ultima modă, degeaba ai mașină tare, dacă nu ești bărbat. Câte înțelesuri are această expresie: a fi bărbat. Cum “conjugarea” ei în diverse forme și la diverse timpuri schimbă sensul complet: “Fii bărbat!”, “Ai fost bărbat vreodată?”, “Când o să fii și tu bărbat?”, “Ce bărbat era!”, “E bărbat, nu tufă”, “L-am ales să îmi fie bărbat”, “A fost bărbat adevărat!”…

E greu să fii bărbat în ziua de azi, pentru că timpurile sunt mult mai ușoare: nu mai trebuie să vânezi, nu mai trebuie să stai în tranșee, nu trebuie să îți rupi de la gură și să dai copiilor o bucată de pită, ca în vremea foametei. A fi bărbat devine o chestie extinctională, de vreme ce societatea simte că e nevoie să reînvățăm sau să învățăm să fim bărbați, de vreme ce se scriu cărți despre cum să fii bărbat.

A fi bărbat și a fi femeie au aceleași coordonate de formare: vreau și trebuie.

Când sunt prea mulți de “trebuie” în viața ta, înseamnă că ești deja ghidonat de obligația de a trăi conform: “trebuie” să ieșim azi în oraș, “trebuie” să îi iau un cadou mișto de ziua ei, “trebuie” să mă duc la job, “trebuie” să cumpăr o mașină mai tare, “trebuie” să iau un apartament dacă ne căsătorim. În fapt, multe lucruri din viață noastră de bărbați nu trebuie.

Sună tezist și oarecum NLP-ist, ceea ce detest, dar “vreau” aduce o perspectivă mai bună. Vreau să fim împreună, vreau să mă cunosc mai bine pe mine însumi, vreau să îndrăznesc.

În viață, în căsnicie și în sex, “trebuie” dăunează. Nu trebuie să faci sex decât dacă simți, iar dacă nu mai vrei să faci sex cu ea sau nu mai simți, e timpul să pleci. Sexul bun e un turnesol perfect al relației. Dacă ea face sex cu tine și simți că o face pentru că “trebuie”, poți să pleci. E deja gata ciorba.

E musai-musai să fim bărbați? Nu, nici “vreau” și nici “trebuie” nu sunt obligatorii. E dreptul tău să îți lași mama să te vampirizeze energetic, e alegerea ta dacă mai “trebuie” să stai încă câțiva ani să locuiești cu părinții, nu “trebuie” să ai copii dacă mai ai încă 6 rate de achitat la Mercedes.

Să fii bărbat nu înseamnă să fii perfect, să ai mușchii perfect întinși, să te îmbraci perfect, să escaladezi Everestul, să o ai cea mai mare. Înseamnă că, începând de mâine, să nu mai fii o labă tristă.