Știu că facebook mustește de experți în parenting, că mustește de specialiști în sfaturi primordiale despre cum poți face din copilul tău un bun român, cum să-i dai o educație modernă și, mai ales, cum să-l înfunzi de piure bio și să nu-l vaccinezi.
Am și eu un sfat despre cum să abordezi momentul inițial, când decideți că vreți un copil.

Până să te însori sau să te măriți, ai avut cu siguranță un credit luat pentru iPhone sau pentru mașină sau pentru o “plasmă” de 200 mp.

Dacă te-ai căsătorit și ți-au mai rămas ceva bani de la nuntă și, mai ales, vrei să faci un copil, nu-ți cumpăra imediat mașină, iar dacă îți iei casă, nu mobila la comandă pe 6000 € doar bucătăria, pune deoparte și vreo 5000 € pentru nașterea copilului tău într-o clinică privată despre care să te fi interesat înainte ca livrează servicii de calitate.

Dacă vrei să faci copil în decurs de 2 ani de la nuntă, asta e ideea.

Iar lângă banii ăștia mai adaugă și 1500 € pentru neprevăzute. De ce trebuie să se nască copilul tău într-o clinică privată, ai crede tu că pentru fiță? Nici vorbă, ci doar pentru faptul că spitalele românești sunt pline de streptococi aurii, argintii și alte metale neferoase, pe care, dacă le dobândește la naștere, o să scape de ele la pulivară.

Bine, prima și prima condiție ar trebui să fie ca voi să faceți acest copil din dragoste, nu pentru că trebuie, nu pentru că aveți un calendar corporatist de evoluție a vieții, să faceți acel copil ca să vă dea un sens adevărat vieții.

O clinică privată înseamnă mai multă atenție din partea medicului, înseamnă asistente cu mai mult bun simț, care nu zbiară ca vacile dacă nu au luat plicul, înseamnă naștere mai liniștită pentru gravidă, măcar din punct de vedere sanitar și moral. Când zic de atenția asupra medicului, zic și de sfaturi importante pe care la o clinică de stat nu le primești în mod necesar, cum ar fi necesitatea testului NIFTY.

Costă cât un televizor mai răsărit, ca să fac o comparație nașpa, adică între 600 și 1000 €, dar este un test care te poate scuti de multe emoții, mult peste triplu test/cvadruplu sec și alte labe recomandate de tot felul de medici. NIFTY este un simplu test de sînge care detectează sindromul Down și alte sindroame genetice fără a prezenta vreun risc pentru făt sau mamă.

Față de alte teste, e de remarcat complexitatea sa în depistarea sindroamelor, dar mai ales acuitatea sa care este de 99 la sută în depistarea problemelor.

Este foarte posibil ca și tu și nevasta ta să fiți adepții minunatei cugetări românești –  “Ce-o vrea Dumnezeu, așteptăm bucuroși orice” și să vi se rupă de neșansa genetică, să nu verificați toate aceste lucruri și să vă treziți cu un copil cu sindrom Down sau cu alte malformații.

Înainte de a lua decizia ca acceptați un copil cu sindrom Down sau înainte de a vă supune voluntar unei loterii genetice, vă recomand din inimă la modul cât mai serios două-trei interviuri cu câteva familii care au copil cu sindrom Down, ca să vedeți ce înseamnă responsabilitatea specifică a îngrijirii unui asemenea copil și, mai ales, concluziile părinților despre latura emoțională a problemei.
Testul NIFTY se face cu doar 10 ml de sânge recoltat între săptămânile 10-24 și vine foarte repede în decurs de 10-14 zile, după care veți ști sigur cum arată sarcina din punct de vedere genetic, dacă vă supuneți sau nu vreunui risc. Ca o chestie de marketing, testul oferă cea mai rapidă rezoluție vizavi de sexul copilului.