Eu zic că a fost foarte suculent textul în care vă scriam despre pericolul social media care organizează “democrațiile personalizate” în grupuri de oameni care “știu ei ce e mai bine”pentru societate.
Grupurile de facebook sunt un bun exemplu de studiu. Iar facebook-ului îi “datorăm” una dintre cele mai rapide scindări ideologice din istoria lumii. În numele grupului de facebook din care faci parte, în interiorul grupului ai voie să emiți adevăruri știrbe și vei primi like. Ba chiar confirmări ale justeței argumentelor tale false. Ăsta e un și mai mare pericol, căci, înainte vreme, când social media nu exista, tu nu puteai să te conectezi moral și mental în mod direct cu Bill din Arizona sau cu Ling din Hong Kong pe tema interzicerii avortului.
În numele grupului, și alte lucruri “bune” se întâmplă: prostia capătă sens argumentativ și barierele privatului sau ale hate-ului sunt anulate. O fată de 20 de ani a fost violată și bătută cu bestialitate de un individ de 45 de ani. Da, dom’le, a violat-o, dar ați văzut în pozele de pe facebook cum se îmbracă? întreabă unul pe grup. Ca o curvă!, răspunde altul.
Prostia are marea calitate pentru cei inteligenți de a fi observabilă în special datorită limbajului. Facem prostii mulți dintre noi, unele din neștiință, altele din lipsa de experiență, altele din rațiuni care țin de tulburări mintale. Însă prostia plenară, reală, solidă, e prostia care se evidențiază trecând prin poartă magică a limbajului, scris sau rostit. Când gândurile, dorințele și sentimentele noastre capătă viață prin exprimare, atunci putem identifica prostia.
Câtă vreme îi bârfeam pe proști la cafea, era una. Când proștii capătă însă legitimitate, cum e în cazul facebook, atunci lucrurile se schimbă. COVID-19 este cel mai proaspăt exemplu, în care prostul corect definit din toată lumea a promovat, fără studii medicale sau diplome, inexistența virusului, devenind ideologul mișcării care susține că mereu suntem proștii cuiva. Vă dați seama? Când proștii cred că inteligenții și raționalii sunt mereu proștii cuiva, practic nu mai există puncte cardinale pentru haos.
Și de aia zic că trebuie să ne temem: prostia e contagioasă.