Sunt puține single grains de vânzare în România, nu că ar fi ele mai populare în lume, dar chiar și așa, The Observatory rămâne unul dintre cele mai puțin cunoscute. Și este mare păcat. Acest scotch single grain este un chilipir, abia dacă trece de 160 de lei.

160 de lei pentru un whisky de 20 de ani îmbuteliat în 2018 e… vis. Dar chiar merită?

Depinde ce vă doriți de la viață. Eu îmi doresc să dau 160 de lei pe un single grain de care s-a îngrijit una dintre puținele femei din lume care are “gradul” de Master Blender. Se numește Stephanie Macleod și e fata lui John Dewar, din stirpea făcătorilor celor mai premiate malt-uri scoțiene.

Ce te șochează la The Observatory e agilitatea. E vioi, deși a dormit 20 de ani în butoaie de bourbon. Primul snif e perfect, cremă de zahăr ars și ciocolată. Gustul e însă mai simplu, mai amărui decât te-ai aștepta, ca o cafea îndulcită puțin fiindcă nu ai amestecat bine zahărul, însă cremos într-un fel pe care nu îl pot explica. Se simt stejarul și somnul de două decenii spre final, care este ușor și lung.

Este un single grain, da? Nu e un single malt, așa că îți recomand, dacă nu ești măcar avizat asupra diferențelor de distilare, să citești câte ceva înainte. Sau dacă nu vrei să citești, să mergi pe încredere cu mine. Cumpără-l. Nu vei regreta.