După Doripesco și produsele lor minunate din pește, am zis să urcăm puțin spre premium cu o recomandare gourmet.
Mai întâi de toate, o poveste despre “cobza” de brad.
Cobza de brad este o modalitate de conservare pentru câteva zile a păstrăvului afumat, inventată în perioada interbelică de către Valerian Antonovici care lucra la păstrăvăria din Valea Putnei, cea mai veche din țară (1896). Domnul Antonovici nu era un papagal, ca dovadă că avea să devină pentru mulți ani și vânătorul șef al Casei Regale.
Păstrăvul se băițuiește în sare și arome, se usucă și apoi se afumă la conuri de molid. Este un preparat minunat și, dacă mergeți în minunata Bucovină, nu ratați experiența.
Pe fonduri europene, 3 băieți din Obcinile Putnei au construit brandul Valeputna, un business care nu sare de 100 000 de euro pe an, dar care e făcut așa cum trebuie: branding și exprimare vizuală bună, linie de producție modernă, exprimare social media…
Tot ce îi mai trebuie lui Valeputna e puțin noroc și niște marketing, ca să ajungă în casele voastre.
Pentru azi, am ales sortimentul Trutta Rex, unde, pe lângă păstrăvul afumat, simți imediat miezul de nucă și mierea, îmbălsămate în smântână. E un aperitiv delicios.